BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 30 September 2011

♥ Kasihnya Allah Kepada Wanita..♥

"Keistimewaan yang Allah SWT berikan kepada wanita terlalu banyaknya". "Kasihnya Allah SWT kepada wanita!" Itulah kata-kata yang paling mudah digunakan untuk menggambarkan 'layanan' istimewa terhadap wanita dalam Islam. Sesungguhnya, tidak akan ada mana-mana ajaran, ideologi, isme atau agama lain yang dapat melayan wanita dengan sebegitu baik sepertimana Islam melayan wanitanya. Malah, kalau bergabung pun kesemua wanita yang cerdik pandai, berharta dan berkuasa di seluruh dunia ini untuk menambah hak dan pengiktirafan buat mereka, mereka pasti tidak akan mencapai taraf kemuliaan serta layanan baik yang Allah SWT tawarkan buat seorang wanita di dalam Islam.

Namun, ramai wanita yang tidak memahami hal ini. Lantaran itu kebanyakan mereka tertipu oleh nafsu sendiri dan merasa terkongkong dengan amalan atau larangan tertentu yang digunakan ke atas wanita Islam seperti amalan menutup aurat, larangan bergaul bebas, poligami, larangan wanita menjadi pemimpin dan lain-lain lagi. Mereka cukup takut dan gerun dengan kesemua amalan atau larangan yang dianggap sangat menindas wanita. Walhal kalau dikaji setiap satu amalan atau larangan itu, mudah sahaja untuk melihat hikmah dan kebaikannya kepada kaum wanita itu sendiri.

Lalu kita melihat apa yang diperjuangkan oleh pejuang-pejuang hak wanita ialah mereka kalau boleh tidak mahu sebarang sekatan dikenakan ke atas mereka. Tentulah ini tidak munasabah. Sedangkan manusia sendiri banyak membuat peraturan-peraturan serta larangan itu dan ini, atas alasan hendak menjaga keselamatan diri atau masyarakat awam. Contohnya, dalam soal lalu-lintas, terlalu banyak peraturan dan larangan yang manusia buat seperti jangan memandu melebihi had laju, tidak boleh letak kereta di garisan kuning, mesti berhenti apabila ada isyarat lampu merah, mesti hidupkan lampu selepas pukul 7 malam dan berbagai-bagai lagi. Kalau dalam bidang sekecil ini pun perlu banyak peraturan dan larangan, sudah tentulah dalam bidang kehidupan lebih memerlukan lagi, dan lebih-lebih lagilah kalau skopnya itu jauh lebih luas iaitu untuk keselamatan dunia dan Akhirat.

Tuhan sebenarnya sangat kasih dan memuliakan kaum wanita. Segala suruhan dan larangan yang Tuhan kenakan ke atas kaum wanita tidak lain dan tidak bukan ialah untuk memastikan keselamatan dirinya dan masyarakat dan sekali-kali bukan untuk menyusahkan mereka. Tetapi, atas hujah dan alasan apa dakwaan ini dibuat? Mari kita lihat satu persatu pengiktirafan yang diberikan olehTuhan kepada wanita, sama ada setara langsung atau pun tidak.

1 ) Gelaran bagi `isteri' di dalam Al Quran

Perkataan yang Allah SWT gunakan di dalam Al Quran untuk menunjukkan suami atau isteri adalah perkataan yang sama, sedangkan dalam bahasa- bahasa lain, perkataan untuk suami dan perkataan untuk isteri menggunakan dua perkataan yang berbeza. Misalnya, dalam bahasa Inggeris, perkataan untuk suami ialah `husband' manakala perkataan untuk isteri ialah `wife'. Sementara dalam bahasa Perancis pula, perkataan untuk suami ialah `mari' manakala perkataan `femme' untuk isteri.

Tetapi di dalam Al Quran, suami dan isteri tidak disebut dua perkataan yang berbeza `zaujuh' dan `zaujati'. Hanya satu perkataan yang digunakan untuk kedua-duanya iaitu `zaujuh' yang bermakna `pasangan'. Islam melihat suami dan isteri adalah pasangan, penutup dan juga pelindung buat yang lain. Mereka dilihat sebagai sepasang, bukan berasingan. Sudah tentulah ini bermakna yang kaum lelaki di dalam Islam tidak dianggap lebih mulia daripada kaum wanitanya. Apabila kita mengatakan sepasang kaca mata, sepasang stokin atau sepasang baju, tentulah kita menganggap mereka setara dan tidak dapat dipisahkan di antara satu sama lain. Dan sudah tentulah kita tidak menganggap yang stokin kanan lebih hebat daripada stokin kiri atau kaca mata kanan lebih baik daripada kaca mata kiri. Begitulah tamsilannya sepasang suami isteri di dalam Islam seperti yang tercatat di dalam Al Quran.

Namun, gelaran zaujuh ini hanya diberikan kepada isteri yang sama beriman. Bagi isteri yang tidak beriman, mereka tidak disebut zaujuh. Contohnya, isteri Nabi Lut dan isteri Nabi Nuh. Di dalam Al Quran, mereka disebut 'imraah', kerana isteri sebegini tidak dianggap pelengkap, pelindung atau penutup kepada suaminya.

2 ) Pembelaan Rasulullah SAW Terhadap Wanita

Rasulullah SAW ada banyak menyatakan Hadis-Hadis yang menunjukkan betapa wanita itu dimuliakan di dalam Islam. Antaranya:

a. "Syurga di bawah telapak kaki ibu." Apakah wanita tidak rasa mulia dengan Hadis ini? Mengapa Rasulullah SAW memilih perkataan "di bawah telapak kaki" dan bukan "di dalam tangan" atau "di sisi" seorang ibu? Sudah tentu ini sangat menggambarkan mulianya seorang wanita di dalam Islam. Seorang yang faham tentu akan sangat memandang mulia, menghormati, membela serta berlumba-lumba untuk berkhidmat dan meng'hamba'kan diri kepada ibunya (dengan syarat segala yang dibuat itu tidak melanggar syariat). Tidakkah beruntung menjadi seorang ibu di dalam Islam? Dia tidak akan terbiar dan dipinggirkan, malah akan sentiasa dibela, dihormati dan dimuliakan oleh anak-anaknya.

b. "Orang yang paling baik dari antara kamu itu ialah yang paling baik kepada isi rumahnya, dan aku ini orang yang paling baik dari antara kamu kepada isi rumahku."

c. "Tidak akan memuliakan perempuan-perempuan melainkan orang yang mulia, dan tidak menghina akan perempuan-perempuan melainkan orang yang hina."(Hadis riwayat Ibnu `Asakir)

d. "Bergaullah kamu dengan isteri-isteri kamu dengan cara yang sopan. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak."

e. "Janganlah seorang mukmin lelaki membenci kepada seorang
(isterinya yang) mukminah, kerana walaupun ada satu perangainya yang lelaki itu tidak suka, tetapi (tentu) ada lain perangainya yang is suka."(Hadis riwayat Ahmad dan Muslim)

Demikianlah hak-hak istimewa seorang wanita yang diberi oleh Islam. Dalam satu masyarakat yang bertaqwa, kaum wanita tidak perlu bimbang yang mereka akan diperleceh, dipermain atau diperkotak-katikkan oleh kaum lelaki, sebaliknya mereka boleh yakin bahawa pihak lelaki akan sentiasa melindungi, menasihati, menegur dan membimbing mereka dengan ikhlas.

3 ) Bahagian Tubuh Wanita Dianugerahkan Nama yang Mulia

Dalam tubuh wanita, ada satu bahagian yang diberi nana yang begitu mulia iaitu rahim. Perkataan ini diambil dari nama Tuhan, yang bermaksud `Maha Penyayang'. Sudah tentulah Tuhan tidak akan memberikan nama yang semulia ini kepada sesuatu yang hina di sisi- Nya. Sudah tentuTuhan akan memilih sesuatu yang mulia juga untuk dianugerahkan nama yang begitu mulia. Tuhan tidak berikan nama yang semulia ini kepada bahagian tubuh lelaki tetapi Dia memberikannya kepada bahagian tubuh wanita. Rahim inilah yang merupakan penghubung kepada makhluk. Di dalam rahimlah, wanita menjaga ciptaanTuhan dan memberi makan kepada apa yang Tuhan ciptakan.

Kaum wanita sepatutnya merasa sangat malu kepada Tuhan kerana memberi penghargaan yang begitu tinggi kepada mereka. Siapa boleh nafikan kepentingan rahim untuk kewujudan manusia? Anugerah rahim kepada wanita sebenarnya sudah cukup untuk membuktikan akan mulianya wanita di sisi Tuhan.

4 ) Diberi Pahala yang Berterusan

Wanita disebut `kurang dari sudut agama', tetapi ini bukan bermaksud yang wanita itu kurang dari sudut iman dan taqwanya. Mereka cuma kurang bersolat ketika datang haid dan nifas. Namun, oleh kerana di waktu-waktu lain mereka sentiasa bersolat, maka sepanjang waktu haid dan nifas itu, Tuhan tetap memberikan juga pahala solat sekiranya mereka dapat bersabar dengan keadaannya yang tidak selesa itu.

Bayangkan seorang wanita yang baru melahirkan anak. Sudahlah digugurkan dosa-dosanya seperti seorang bayi yang baru lahir, diberikan pula pahala solat percuma sepanjang dia dalam keadaan nifas. Dan kalau dia sabar menyusu, memelihara dan melayan kerenah anaknya pula, makin banyaknya pahala yang Tuhan sediakan untuknya.

Aduh! Maha Pemurahnya Tuhan kepada wanita. Maha Baiknya Tuhan kepada golongan yang sering dianggap lemah dan terpinggir ini! Kalaulah wanita-wanita pejuang hak asasi itu tahu begini sekali ganjaran- ganjaran yang Tuhan berikan kepada seorang wanita mukminah, pastilah mereka akan meninggalkan perjuangan mereka. Tidak ada apa-apa lagi hak yang perlu diperjuangkan oleh seorang wanita mukminah. Yang Tuhan tawarkan itu pun sudah terlampau banyaknya.
Thursday, 29 September 2011

Airmata Hawa...

Ya Allah... mengapa Hawa sering menangis?................


Kerana Hawa itu unik...
Aku ciptakan ia sbg makhluk istimewa,
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak-anaknya,
KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
KU beri dia naluri utk mencintai anak2 dlm keadaan apapun,
KU kuatkan batinnya utk ttp menyayangi walau dikhianati oleh teman,

walau disakiti oleh orang yang ia sayangi..
Hawa mahluk kuat, 
tapi jika satu saat dia menangis...... 
itu kerana KU beri dia air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru...


Bersyukurlah Hawa...
Allah sangat mencintaimu dengan hebat.............^_^

Sentuhan Kasih Illahi...

" Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri..
janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah..
Sesungguhnya.. Allah mengampuni dosa-dosa semuanya..
Sesungguhnya.. Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.."
( Surah Az-Zumar, ayat 53 )

Ya Allah..
betapa indahnya sentuhan kasih dari Rabbku..
biarpun hamba-hambaMu yang lemah ini..
sangat melampaui batas..
biar sebesar-besar dosa..
besar lagi rahmat dan keampunanMu Ya Allah..


Hati ini tersentuh Ya Allah..
kerana Sang Pencipta .. masih mencurahkan rasa sayang..
ke atas hamba-hambaMu...
betapa Engkau Maha Pengasih..
sekerdil-kerdil diri ini.. berlumuran dosa..
Engkau tetap mencintaiku..
Engkau khabarkan janji yang indah...
demi hamba-hambaMu....
dan aku tahu...
bahawa janjiMu itu adalah "pasti"...


Oleh itu Ya Allah..
kau ampunilah segala khilafku..
kerana aku tahu.. aku telah lalai dalam mengingatiMu..
sedangkan Engkau tidak pernah melupakan hambaMu ini walau sedetik..
aku ingkar segala perintahMu..
aku lalai mengingati mati..
sedangkan dengan mengingati mati itu..
akan merapatkan lagi jurang antara aku dan Rabbku yang Esa..


Ya Allah..
ampunilah dosaku..
yang telah sombong terhadapmu..
padahal Engkaulah yang menemaniku... walau dalam lenaku..
Engkaulah yang memberi rahmat kepadaku..
namun dosa-dosaku yang aku sampaikan kepadaMu..


Ya Allah..
terimalah taubat hambaMu ini..
janganlah Engkau putuskan rahmatMu ke atasku..
biarpun kadar sedetik waktu..
kerana aku tahu..
pemberian maafMu..................mendahului siksaanMu..
dan...
kasih sayangMu...............................mendahului kemurkaanMu..


Amin...Ya Robbal A'lamin..

-perindu syurga-
Wednesday, 28 September 2011

Khas Untuk Saudara-saudaraku, Yang Bergelar "HAWA"..

Hawa...
ketahuilah.. bahawa Allah SWT sangat mencintaimu...
lalu Dia ciptakan engkau seperti mawar..
dihiasi DURI sebagai perisai diri...
untuk mempertahankan hakikat keindahanmu..

Namun saudaraku..
biarpun engkau dipagari duri tajam..
engkau tetap indah mekar.. sehingga menarik perhatian sang kumbang..

mengertilah saudaraku Hawa..
bahawa sang kumbang
hanya ingin menyedut madu dari kudupmu..
setelah madumu habis..
sang kumbang akan terbang
meninggalkanmu tanpa secebis lagi kemanisan..

maka ..
jangan kau biarkan kumbang-kumbang perosak itu..
hinggap biarpun di atas kelopakmu..
kerana engkau tahu..
engkau harus pertahankan kesucian harumanmu..
biar mekar mewangi sehingga ke taman firdausi nanti..

ketahuilah saudaraku HAWA...
bahawa DURI yang Allah kurniakan kepadamu itu..
adalah rasa "MALU"....................................
yang Allah sematkan dalam jiwa wanita..
kerana malu itu.. adalah perisai terbaik yang Allah cipta..
supaya engkau mengerti..
bahawa Tuhanmu ingin engkau selalu menjadi
"MAWAR BERDURI"...........
yang bertakhta di syurgaNya nanti..

-perindu syurga-


Tuesday, 27 September 2011

Wanita.... Insan Istimewa..

♥ kau digelar sebagai penyeri dunia..
♥ hadirmu me lengkap hubungan manusia..
♥ bukan saja dirindui yang biasa 
♥ malah ADAM turut sunyi tanpa HAWA 

♥ akalmu senipis bilahan rambut 
♥ tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu 
♥ jua hatimu bak kaca yang rapuh 
♥ kuatkanlah ia dengan iman yang teguh 

♥ tercipta engkau dari rusuk lelaki 
♥ bukan dari kaki untuk dialasi 
♥ bukan dari kepala untuk dijunjung  
♥ tapi dekat di bahu untuk dilindung 
♥ dekat jua di hati untuk dikasihi 
♥ engkaulah wanita hiasan duniawi 

♥ mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok 
♥ jika datangnya dari kayu yang bengkok 
♥ begitulah peribadi yang dibentuk 

♥ didiklah wanita dengan keimanan 
♥ bukannya harta ataupun pujian 
♥ kelak tidak derita berharap pada yang binasa..

♥ sedarilah insan istimewa 
♥ bahawa kelembutan bukan kelemahan 
♥ bukan jua penghinaan dari Tuhan 
♥ bahkan sebagai hiasan kecantikan...