BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 31 January 2012

Hidayah Allah: Mencari Atau Menunggu?


Assalamualaikum akhi dan ukhty sekalian.. ^^ Hmm.. menarik tak tajuk ni??  Selalu kita dengar orang cakap "Aku bukannye taknak berubah, tapi HIDAYAH BELOM SAMPAI, nanti sampai aku berubahlah!" amboi amboi amboi... bukan main lagi.. Macam mana kalau belum sempat 'menerima' hidayah, tiba-tiba AJAL yang kita terima dahulu?? haaa.... JAWAB!!! 

Surah Al-'ankabut [29:69] Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan Kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik. 


Dalam al-quran sendiri menyatakan, HIDAYAH tak akan datang jika kita tak cari. So, masih MENUNGGU hidayah ke?? Nanti bila Izrail datang nak cabut nyawa kita, boleh ke kite cakap "KEJAP LA, AKU BELUM TERIMA HIDAYAH, BOLEH TAK TANGGUHKAN KEMATIAN AKU??" Boleh ke kite cakap macam tu kat Izrail nanti?? Fikir-fikirkan..

Ade yang baru-baru ni berdebat hebat dengan fika di laman facebook, katanya HIDAYAH SEMUA ORANG BOLEH DAPAT. Maaf, bukan berniat mengaibkan sesiapa, tetapi sekadar menjelaskan tentang terdapat SEGELINTIR golongan yang berpendapat begitu. Apa jawapan untuk statement ni? Betulkah semua orang akan dapat hidayah??? Kalau macam tu, tak payah lah kita bersusah payah buat baik, hidayah akan datang nanti sendiri, tak payah cari. Macam tu? :) Salah sama sekali.. 

  “Sesiapa yang Allah kehendaki mendapat hidayah nescaya dilapangkan dadanya untuk menerima Islam dan sesiapa yang dikehendaki sesat nescaya dijadikan dadanya sempit dan sesak seolah-seolah naik ke langit. Demikianlah Allah menimpakan kehinaan kepada orang yang tidak beriman.” (Surah al-An’am, ayat 125).

Haa... nampak?? hanya yang ALLAH KEHENDAKI sahaja yang akan mendapat hidayah.. Macam mana nak buat kita jadi yang "DIKEHENDAKI" tu yea?? Mudah.. BERDOALAH kepadaNya.. Sesungguhnya Allah telah berfirman "Berdoalah kepadaKu, nescaya akan Aku perkenankan doamu" :) 

Jadi akhi dan ukhty sekalian.. perlukah kita MENUNGGU HIDAYAH?? Atau MENCARI HIDAYAH? Allah memberikan kita nikmat yang paling indah iaitu AKAL... Gunakan sebaiknya.. fikir-fikirkanlah..


Hmmm.. macam mana? masih tak mahu mengalah?? Masih dengan pendapat " ISH.. SIBUKNYE DIA NI NAK JAGA TEPI KAIN ORANG.. MATI KAN KUBUR LAIN2.. YANG SIBUK SANGAT KENAPE??? " Hihi.. jangan la marah2.. tak baik..  Memang la mati kubur lain2, tapi kena ingat dik, KALAU KITA MATI, KITA MANDIKAN DIRI SENDIRI, KITA BUNGKUS DIRI SENDIRI DENGAN KAIN KAFAN, KITA TERJUN SENDIRI DALAM LIANG LAHAD, KITA TALKINKAN DIRI SENDIRI tak apela.. tapi sebenarnya, siapa yang buat itu semua nanti?? ORANG LAIN.............. Jadi kena ingat, hidup janganlah sombong.. 

Allah berfirman yang bermaksud:
 “Aku akan belokkan dari keterangan-Ku, orang yang menyombongkan dirinya di muka bumi, di luar kebenaran.” (Surah al-A’raf, ayat 146)

Haaa.. macam mana? masih nak sombongkah??

Allah berfirman yang bermaksud:
Sesungguhnya, orang yang menyombongkan dirinya dari menyembah Aku, akan masuk neraka jahanam dengan kehinaan.” (Surah al-Mukmin, ayat 60)
Tak cukup lagi??? Baca yang ni pulak!!!

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
Tidak akan masuk neraka, orang yang di dalam hatinya ada seberat sebiji sawi darinya iman, dan tidak akan masuk syurga yang di dalam hatinya ada seberat biji sawi darinya sombong.” (Hadis riwayat Muslim dan Abu Daud)

Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah, dan yang buruk itu adalah khilaf fika sendiri.. Maaf andai coretan ini sedikit sebanyak menimbulkan rasa tidak senang hati bagi segelintir yang membacanya. tetapi ada hadis mengatakan "BERKATALAH BENAR WALAUPU PAHIT"


Assalamualaikum..  
- prindu syurga -