BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 30 January 2012

MANUSIA LEBIH TERUK DARIPADA IBLIS??? KENAPA YEA???

Assalamualaikum akhi dan ukhty sekalian... ^^ Terkejut baca tajuk ni?? Haa.. Hari ni fika nak cerita sikit.. kenapelaaaaaaaaaaaa fika cakap MANUSIA ni LEBIH TERUK daripada IBLIS.. Haa.. bukan semua tau!!! SEGELINTIR sahaja............................... hehe.. rasanya di akhir zaman ni, LEBIH DARIDAPA SEGELINTIR rasanya.. ^^ betol tak??


Haa... Semua orang tahu kan? Bahawa iblis laknatullah akan dicampak ke neraka di akhirat nanti HANYA KERANA DIA TIDAK MAHU SUJUD KEPADA ADAM....Firman Allah SWT,

“ Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada malaikat : “Tunduklah (beri hormat) kepada Nabi Adam ”. Lalu mereka sekeliannya tunduk memberi hormat melainkan Iblis ; ia enggan dan takbur, dan menjadilah ia dari golongan yang kafir”. (Al-Baqarah 034)


TETAPI!!!! haa.. manusia akhir zaman ni lebih HEBAT daripada IBLIS.. nak tahu kenapa.. haa.. YANG TAK SOLAT TU LAHHHHH yang lebih teruk daripada iblis! Sebab apa?? Sebab bila kita tak nak solat, bererti KITA TIDAK MAHU MENYEMBAH ALLAH SWT. Jadi siapa lebih teruk??? Manusia yang tidak mahu menunaikan solat, atau IBLIS LAKNATULLAH??


TAHUKAH ANDA???? IJAJIL(iblis) telah menghabiskan 1000 TAHUN menyembah ALLAH SWT, tetapi hanya kerana SATU kesalahan, dia dikutuk sebagai IBLIS, dan DIUSIR DARI SYURGA kerana SIKAP SOMBONGNYA yang tidak mahu menyembah Adam. Bagaimana pula kita manusia yang BERTIMBUN-TIMBUN dengan dosa ini??? TIDAK MALUKAH dengan IBLIS????? da yang paling penting, TIDAK TAKUTKAH DENGAN AZAB ALLAH??? siapa lebih sombong??? fikir-fikirkanlah..


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Ra katanya "saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, "Jika sebatang anak sungai mengalir di hadapan pintu rumah salah seorang daripada kamu dan dia mandi didalam sungai itu sebanyak lima kali sehari, pada pendapat kamu masih adakah lagi kotoran (pada badannya)?" Para sahabat Ra menjawab, "tidak akan tertinggal sedikitpun kotoran", Rasulullah SAW bersabda , "Maka demikianlahlah juga solat lima waktu, melaluinya Allah SWT akan mengampunkan dosanya"

Hmm.. manusia yang tidak mahu menunaikan solat sememangnya TIDAK TAHU BERSYUKUR! Kerana apa? Kerana Allah telah berfirman, "Mohonlah kepadaku nescaya akan aku perkenankan doamu".. Bukankah kita tidak tahu bersyukur sekiranya kita tidak bersolat? Siapa yang menjadikan kita? Siapa yang telah memberi kita nyawa? Siapa yang masih memberi peluang kepada kita untuk terus bernafas sehingga hari ini?? Semestinya ALLAH SWT.. Tetapi kita masih tidak tahu bersyukur, dan sombong berpijak di atas buminya! MEMANG TAK MALU! 

Oleh itu akhi dan ukhty sekalian.. mari sama-sama muhasabah diri... betapa kita tidak tahu bersyukur... Tahukah anda.. bahawa iblis laknatullah sangat hairan melihat manusia.. Kerana apa? Kerana dia dikeluarkan dari syurga hanya kerana tidak mahu menyembah adam, tetapi UMAT NABI MUHAMMAD SAW akan tetap dimasukkan ke syurga, walaupun dosanya terlalu banyak, dan akan dimasukkan ke neraka dahulu sebelum di'transfer' ke syurga!! Sedangkan kita lebih teruk, jika tidak mahu MENYEMBAH ALLAH SWT!Dalam sebuah hadis menerangkan bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda : "Barangsiapa yang mengabaikan solat maka Allah s.w.t akan mengenakan 12 azab ke atasnya."

Tiga azab semasa di dunia:
1. Allah s.w.t akan menghilangkan berkat dari usahanya dan begitu juga terhadap rezekinya.
2· Allah s.w.t mencabut nur orang-orang mukmin daripadanya.3· Dia akan dibenci oleh orang-orang yang beriman.

Tiga azab ketika hampir mati:
1. Roh dicabut ketika dia di dalam keadaan yang sangat haus walaupun ia telah meminum seluruh air laut.
2· Dia akan merasa amat pedih ketika ruh dicabut keluar.3· Dia akan hilang keimanannya.

Tiga azab dalam kubur:
1. Dia sukar menjawab pertanyaan malaikat mungkar dan nakir.
2. Kuburnya amat gelap.
3· Kuburnya menghimpit sehingga semua tulang rusuknya berkumpul (seperti jari bertemu jari).

Tiga azab menanti di hari kiamat:
1.Hisab ke atasnya menjadi sangat berat.
2· Allah s.w.t sangat murka kepadanya.
3· Allah s.w.t akan menyiksanya dengan api neraka.
Haa.. MACAM MANA??? MASIH NAK MELAKUKAN MAKSIAT??? BOLEH SAJA....ISLAM TAK MELARANG MANUSIA MELAKUKAN MAKSIAT...  TAPI ADA SYARATNYA ^^ NAK TAHU SYARAT-SYARAT MELAKUKAN MAKSIAT?? HAA... SILA KLIK SINI!!!

- perindu syurga -

0 comments: