BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 30 January 2012

SEGMEN : SEDETIK LEBIH BERSAMA IBU DAN AYAH







haaaa.. nak join segmen ni?? haa.. klik kat SINI ^^

Assalamualaikum akhi dan ukhty sekalian :) Haa... apa topik hari ni? Topik hari ni berkisar tentang MAMA DAN ABAH fika ^^ haa.. tajuk die SEGMEN : SEDETIK LEBIH BERSAMA IBU DAN AYAH  :D


Haa.. fika mulakan yea.. Bismillahirrahmanirrahim..


Once upon a time.......................


Hmm... mase kecik2 dulu.. fika duk kat Kampung Permatang Pauh.. Haa.. nak dijadikan cerita, mase fika kecik-kecik dulu, mama dengan abah tak ade kete lagi time tu, moto pon takde.. hehe... So, kalau kitorang pegi jejalan, tambah2 time nak beli baju raya, haa... kitorang naik bas je anak beranak ^^ hehe... Jiran seblah rumah, merangkap TOK SU kepade fika, sgttttttttttlah baik orangnye.. haa.. die ade satu beskal, so kalau abah nak hantar fika gi taski, die akan pinjamkan abah basikal die ^^  


Haa... oke.. PADA SUATU HARI, tok su fika beli moto ^^ hehe.. ape lagi, dengan baik hatinye, die bagi kitorang beskal die tu ^^ haa.. time tu, tuhan saje tawu betape seronoknye kitorang.. Padahal dapat beskal je pon.. hehehe.. ='> Ape lagi, abah pun bawak la fika ronda sakan ^^ heeeeee.. seronok sangat.. Ye lah, kitorang bukan orang senang, bile dapat adiah camtu pun, dah rasa syukurrrr alhamdulillah sangat-sangat ^^


Hehe... tidak lama kemudian, Allah limpahkan rezeki buat kami ^^ Abah beli sebuah motosikal yang agak comel hehe.. Kaler maroon ^^ Huhu.. Tak tahu la motosikal jename ape.. tapi ala-ala vespa la jugak  :P hehe.. Haa.. lagi satu yang istimewanye.. Tok wan fika, ade beca tau ^^ Soooooo kalau abah keje, kadang-kadang tok wan yang hantarkan ke sekolah. Biarpun naik beca, betul-betul seronok ni!!!! Angin yang menghembus-hembus.. wahhhh~~ Sangat buat fika mengantuk.. Ehhh.. tibe-tibe masuk cerita tentang tok wan pulak ^^ hehe... oke-oke.. sekali sekala kita melencong mengambil udara segar sekejap, ye tak?? ^^


Haaa... SEMENTARA ITU...... Mama pulak pagi-pagi lagi lepas subuh dah bungkus-bungkus nasik lemak untuk buat jual ^^ Haa.. nasib baik ade orang kampung yang baik hati, selalu pesan kat mama supaya buat nasik lemak, die boleh tolong jualkan, sebab die jugak seorang peniaga ^^ Kirenye mama tumpang jual nasik lemak la kat kedai die ^^ Haa.. acetu~


Fika teringat lagi.. ade satu hari tu, mama terlewat buat nasik lemak, so.. pakcik tu dah pegi niage tanpe ambik nasik lemak yang mama dah bungkus penat-penat.. :'( Teruk mama menangis sebab mama cakap nanti tak ade orang yang nak habiskan.. Dah la tu, duit pun terbazir macam tu je.. Sooooooooooooo ^^ Ape lagi!!! Fika pun bawak la nasik-nasik lemak tu~~ BUKAK SALEEEEEEEEEEEEEE kat skolah heheheheh... ^^ Ramai tau puji mama masak sedap ^^ hehe... hello?? tengokla mama sape.. EHHH BUKAN!!! "hello~~ tgoklah anak die" hehehe...


Hmmm.. ape lagi yea yang best waktu fika 'muda-muda' dulu?? Ohhh yea.. ^^ Nak tahu sesuatu yang menarik?? Haa.. Sepanjang fika bersekolah taski.. TAK PERNAH SEKALI PUN, fika periksa dapat no selain 1 haa...Tapi bile dah masuk sekolah menengah, wahh!!!! ramainye pesaing!! heheh..  Alhamdulillah.. bukan nak riak atau sombong, tapi mama dengan abah sangat tekankan tentang pelajaran. Kalau fika salah walaupun satu soalan, teruk fika kene 'cuci' ngan abah.. heheh.. Alhamdulillah, berkat ketegasan abah dan mama lah, fika sekarang hampir berjaya dalam hidup.. Fika dapat tawaran belajar Medik di RUSSIA dan MESIR.. haaa.. Fika tak pernah menyesal mama dan abah marah teruk kat fika dulu kalau fika buat salah dalam exam.. Kalaulah mama dan abah tak buat macam tu.. entah macam mane kehidupan fika sekarang.. ^^ Haa.. sooooooooooooooooo bagi anak-anak, INGAT!!!!! Ape yang mak ayah kite buat semuaaaaanya untuk kebaikan kita jugak!! FAHAM?? ^^

 Hehehe... fika ni, sorangggg je anak perempuan dalam keluarga ^^ So, mama dan abah perlu beri perhatian lebih sedikit :) Maklumlah, anak perempuan lebih susah nak jaga.. Hmm.. dulu.. waktu abah balik keje, abah akan tunjuk tapak tangan die kat fika.. haa.. bukan nak suruh fika tilik nasiblah.. =.='' tapi.. abah nak tunjuk.. tangan die dah kasar.. dah jadi kematu.. banyak parut-parut kecil.. fika faham ape maksud abah.. :) Abah nak fika tawu, betapa susah mencari rezeki.. haa.. nak tawu abah fika keje ape??? ^^ Cuba ambil sesuatu yg beratnya lebih daripada 50 KILOGRAM, letakkan atas bahu, dan jalan selame mane yang boleh.. haa.. siksa kan?? :) Abah fika keje buruh je.. buruh yang angkat guni-guni dedak ayam.. :) Tapi fika bangga dengan abah.. Kerana nak sekolahkan fika, guni dedak yang lebih berat daripada berat badan abah sendiri pun abah mampu tanggung atas bahu.. :'D Hee.. abah fika hebat!!!! Subhanallah.. Allah melemparka rasa kasih sayang yang begitu tinggi dalam jiwa abah.. sampai pekerjaan sesiksa itu pun abah sanggup tahan.. hanya untuk menyekolahkan anak-anak ^^


Haaa........... Ape lagi nak cite ea..hehe.. coret panjang-panjang pun bukannye korang rajin sangat nak bacenye pun ^^ haa..So, fika nak pesan.. sesape yang ade lagi mak dan ayah tu, hargai mereka sebaik mungkin.. :) Mereka selalu cuba memberikan yang terbaik untuk kita.. Jangan derhaka.. sesungguhnya anak yang derhaka tidak akan mencium bau syurga.. Fika bukan orang senang, tapi Allah berikan fika harta terbaik di atas muka bumi ni.. iaitu MAMA dan ABAH.. :') syukran ya Allah.. 

Pesan ayah dan bonda... ILMU itu HARTA,
SOLAT TIANG AGAMA,
AKHIRAT itu SELAMANYA,
AMAL itu BEKALNYA,
DOA itu SENJATA,
dan ANAK YANG SOLEHAH itu PENGHUNI SYURGA..


Assalamualaikum ^^ dah habesssssssss... tamat ^^  "And they live happily ever after~"


hehe.. fika nak tag kat orang-orang tersayang sikit.. meh sini meh 

p/s: MAAF.. TAK ADA GAMBAR UNTUK FIKA TUNJUKKAN.. :) CUKUP SEKADAR PARA PEMBACA GAMBARKAN SENDIRI DALAM MINDA.. yang indah bukan pada gambar, tapi pada MEMORI :) assalamualaikum..

- perindu syurga -

4 comments:

IQA QAYRA said...

thanks sebab join :)
senarai peserta dah ada di blog saya :)

LynnDamya said...

nice memory dear, sedih baca :) alhamdulillah , pika dh jd org berguna skg ni..take care selalu ye :)

9n0L4 said...

jalan jalan intai kawan satu segmen & follow sini juge. lucky no 265. hee. ;)

http://farizafairuz.blogspot.com/2012/02/segmen-sedetik-lebih-bersama-ibu-dan.html

syafieka said...

terima kasih :) syukran sudi singgah sini.. :'D