BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 25 April 2012

Remaja Malaysia dengan Remaja Palestin! TERLALU BERBEZA!

Assalamualaikum ya akhi wa ukhty.. Apa khabar iman kita hari ini? Makin bertambah atau berkurang? :) Sesungguhnya setiap nafas itu adalah dengan keizinanNya jua.. Alhamdulillah.. Umur ini masih panjang, kita masih boleh menjalani kehidupan dengan aman.. Alhamdulillah Ya Allah..

Wahai akhi dan ukhty.. Kita semua sedar, kita semua tahu, kita semua lihat, kita semua dengar segala-galanya tentang rakyat Palestin.. Syria.. Afghanistan.. Tapi, ramai remaja kita tak menghargai pemberian Allah kepada kita..Remaja Malaysia terlalu jauh berbeza dengan remaja palestin..


Jika di Malaysia, remaja diagung-agungkan lantaran suara yg hebat, gah menyanyi di atas pentas. Hebat, dengan gelaran "Mat Rempit", hebat dengan gelaran HOT, hebat dengan gelaran itu dan ini.. Tapi akhi dan ukhty.. Remaja Palestin.. HEBAT DENGAN GELARAN AS-SYAHID... hebat dengan semangat mempertahankan maruah agama dan keluarga.. hebat dgn perjuangan jihad fisabilillah! Malulah wahai remaja Malaysia!

Jika di Malaysia.. remaja sibuk 'buat anak' sini sana, lepas buat anak, dibuangnya pula bagai sampah! Bayi-bayi banyak yang mati DIGUGURKAN dari kandungan!  Tapi akhi dan ukhty.. remaja di Palestin, sibuk 'lindungi anak-anak kecil', yg dijadikan mangsa Yahudi laknatullah! Bayi-bayi Palestin ramai yang GUGUR syahid ditembak rejim zionis! Malulah wahai remaja Malaysia!

Jika di Malaysia, aurat dijaja sini sana. Bangga bila aurat menjadi tatapan umum. Remaja Malaysia berlari ke sana ke mari mencari hiburan! Tapi subhanallah, wanita Palestin, biarpun harus berlari ke sana ke mari menyelamatkan diri, aurat mereka dijaga cukup rapi! Menakjubkan... Malulah wahai remaja Malaysia!

Remaja Malaysia, hancur kepala kerana merempit, lumba haram, gengsterisme! Tapi subhanallah... Remaja Palestin.. hancur jasadnya kerana letupan bom yg menggila.. Malulah wahai remaja Malaysia...

Terlalu banyak yang berbeza.. Cuba jika kita berada di Palestin sekarang.. masih mampukah kita menikmati hidup yang serba mewah ini? :') Subhanallah.. perjuangan mereka harus dijadikan iktibar.. Peringatan buat diri sendiri dan orang lain juga.. 

Semoga kita sama-sama mendapat manfaat.. Yang baik datangnya dari Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan diri saya sendiri.. Assalamualaikum..

~perindu syurga~

Wednesday, 4 April 2012

Hawa,Kasihanilah Adam!

Assalamualaikum akhi dan ukhty.. :)
Bagaimana iman hari ini? Bertambah atau berkurang? InsyaAllah semoga dipermudahkan olehNya segala urusan dan semoga sentiasa di bawah lindungan rahmat dariNya..

Alhamdulillah.. tergerak hati ini untuk menulis entry bertajuk "Hawa, Kasihanilah Adam!".. dek kerana suatu hari fika terlihat seorang hamba Allah dari kalangan adam menegur saudara hamba dari kalangan hawa supaya menutup aurat, tetapi cemuhan pula yang dibalas kepada khalifah Allah itu.. sedangkan beliau telah menjalankan tanggungjawabnya sebagai khalifah, iaitu berpesan-pesan sesama saudara umat Muhammad.. 


Mungkin sudah lama saudara2 dari kalangan Adam cuba meluahkan betapa mereka begitu mengambil berat tentang Hawa.. Namun mungkin tidak terzahir dengan kata-kata.. "Tercipta Engkau dari rusuk lelaki, bukan dari kaki untuk dialasi, bukan dari kepala untuk dijunjung, tapi dekat di bahu untuk dilindung.. dekat jua di hati untuk dikasihi.. Engkaulah WANITA HIASAN DUNIAWI.." :') Bukankah wanita dicipta untuk dilindungi oleh Adam? Tapi mengapa saudariku Hawa.. Mengapa bila kita diberi teguran membina oleh Adam, kita menarik muka? Bukankah mereka cuba melindungi kita dari panasnya api neraka kelak? Mengapa kita tidak menghargai teguran mereka? mengapa mereka dicemuh jika menegur, tetapi dihormati dan disayangi jika mereka memuji kita? 

Jikalau Adam mampu menzahirkan perasaan kecewa terhadap Hawa.. mungkin inilah lafaz yang sudah lama terpendam rapi..

"Hawa, kasihanilah aku.. Engkau hiasan terindah di atas muka bumi.. mana mungkin mata seorang insan bergelar "Ar-Rijjal" mampu lari dari sesuatu yang terindah.. Engkau diciptakan dengan penuh kasih sayang.. penuh keistimewaan.. TUTUPLAH AURATMU dari pandanganku.. Kerana pandanganmu terhadapku mungkin pandangan biasa.. tetapi ketahuilah hawa.. bahawa pandanganku terhadapmu boleh menembusi syahwatku.. Yang menjadi senjata syaitan untuk menajamkan nafsuku..

"Wahai saudariku HAWA.. TUTUPLAH AURATMU.. aku ini manusia yang lemah.. imanku mudah goyah.. walau ku cuba menjadi nakhoda kepada imanku.. namun benar terasa payah..  ketahuilah HAWA.. auratmu itu mungkin perhiasan diri di atas muka bumi.. tetapi ia mungkin menjadi BAHAN BAKAR API di akhirat nanti..

"Wahai saudariku HAWA.. Terciptanya engkau dari tulang rusuk kami.. maka  sanggupkah kami melihat tulang rusuk kami sendiri terbiar retak, dek kerana maruahnya dipijak.. Ketahuilah HAWA.. MAHARMU semahal MARUAHMU.. Selangkah kakimu keluar dari rumah tanpa meutup aurat, maka selangkah jua ayahmu mendekati neraka.. Dan jika kamu dilempar masuk ke neraka kelak, maka 4 orang dari kalangan kami akan turut dilempar bersama kamu.. "Ayahmu, Suamimu,Abang-abangmu, dan Anak-anak Lelakimu.."
tahukah kalian bahawa kami ini bakal menjadi anak lelaki,abang,suami, dan ayah kepadamu suatu hari kelak? tarikanmu bukan sahaja HEBAT DI DUNIA.. malah lebih hebat di akhirat kelak..

"Wahai HAWA.. kasihanilah kami.. Lindungilah mata kami dari melihat auratmu.. Tutuplah auratmu.. sebelum ia ditutup.. dan dibawa ke hadapan kami utuk disolatkan nanti... "

~Perindu Syurga~