BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 9 August 2012

Makan Cara Niqabis

Assalamualaikum ya akhi wa ukhty.. ^__^ Kaifa haluk? Tajuk entri ni rasanya memang menjadi pertanyaan umum, bagaimana seorang niqabis makan. Juga menjadi tanda tanya kepada muslimat yang baru ingin berniqab. Ana ade buat 'survey' tentang tajuk dengan sahabat2 ukhty yang berniqab ^__^ MasyaAllah.. sungguh Islam itu mudah..

Jwapan berserta penerangan, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu ukhty2 yang baru belajar berniqab ^__^ insyaAllah semoga dengan penerangan di bawah sedikit sebanyak membantu kalian..


Di bawah ni ana sertakan jawapan2 dari perbincangan kami..

1) Terpulang pada jenis niqab yang dipakai. Seperti biasa, membuka sedikit dan menundukkan pandangan serta tidak melengah2kan makanan yang hendak di makan.

sekiranya hari biasa seperti kemana-mana, ana akan pastikan purdah hitam mesir selapis atau dua lapis itu panjang sikit ke paras dada dan cutting purdah itu bukan lurus tetapi dia macam cutting kembang sikit dari atas ke bawah. Maka, senanglah ana untuk makan sampai orang tak tahu pun ana dah suapkan makanan dalam mulut dengan pantas. Minum sup ke apa ke, walaupun makan dengan tangan sekalipun, sangat mudah. mudah untuk tangan ana bergerak2 disebalik purdah tanpa purdah itu kotor.


2) few days ago, ana ada berbuka puasa bersama kakak sulung di masjid jamik KL tu, kitorg makan dekt tmpt muslimat.. and saya pakai niqablah semestinya...emm, dalam semua muslimat2 kt situ, saya sorg je yang berniqab and mereka sgt2 lah curious nk tgok cemana saya nk makan. saya tak salahkan mereka kerana terlalu curious smpi segala gerak geri saya diperhatikan! 

Wallahi, langsung tak salahkan mereka sebb dulu saya juga tertanya2, cemana perempuan itu makan.. SubhanaAllah.. walaupun dekt tmpt muslimat, dan free je utk ana bukak terus niqab tu, tapi ana ambil keputusan tidak membuka nya, cukuplah, memadai lah sekadar menyelak sedikit niqab yang dipakai, dengan izin Allah kan, kita dah cukup rasa selesa, Allah permudahkan segalanya utk kita. Apa yg nak dihighlight kt sini, hummm, kalau kita dah biasa buat bnde2 tu, kita xkan rasa susah, dan walaupun saya mkn di tmpt muslimat, yg adalah sedikit sorg dua muslimin tu, boleh je nk bukak sebb muslimin tu xpndg2 pun saya, cumanya, kita dah sematkan dalam hati kita, kita dah terbiasa, so buatlah mengikut keselesaan, yang tidak selesa, mungkin masih baru, kalau risau kan 'kesusahan' yg akan dialami, maka slow2 lah, bukak lah , then lepas dah practice lelama okay , selak2 je..saya xbukak niqab waktu tu, alasannya, sebb dah biasa, xde masalah lah nk mkn kt mana2, byk kot tips yg dh diberikan oleh sahabt2 niqabi yg lain, tips nk mkn kt tmpt umum, tips nk mkn burger, tips nk mkn kuah2 sup ke apa ke. so, amik ibrah, practice. Niqab langsunglaaaahhh tidak mmenyusahkan 

kedua, sebb saya rasa, biarlah wajah ni, disembunyikan (saya kalau boleh depan pompuan pun xnak tnjuk muka, ahaks >_< ) rasa cam 'better' kot masa tu :) huhu, xsusah, makanlah secara sopan dan comel. kita sume2 kan comel2 belakeee :p
*okay, salam ukhuwahfillah.*
*masa mula2 ana pakai niqab, ana xpernah bukak di tmpt umum, walaupun masih baru, biarlah nasi tumpah sikit2 atas baju kita, hehe, practice makes perfect! 


3)  xsalah buka xsalah salah tak buka...bergantung pada keselesaan..tapi sy akn ambil jalan bila tertutup maka ianya akn tertutup juga ketika makan..... hanya selakkan sedikit sahaja.... mudah dan ringkas...practice make perfect. :)

4) ‎1st time mkn kt rstorn msa bru kwin,dlm nqab..suami mcm tpgun n snyum..'oo mcm tu mkn dlm nqab..' dia snyum cumil sbb amt bhgia n bgga..alhmdulillah..mkn roti canai dgn grfu.. alhmdulillah xtmph, sbb ambl kuah skit je.. klw nk attend mjls mkn sy guna nqab yg xpjg. spy sng adjust..klw g knduri n tmpt asing, mmg slalu dprhatikn..agk kurg slesa, tp bhati2,sbb d prhatikn ajnabi ..

5)  sayapun tidak kisah dengan siapa teman saya makan di luar janji kawan sama2 islam saya pun suka makan di luar tapi saya tidak pernah buka niqab saya tapi saya selak sikit je alhamdulillah kenyang juga makan.. ^_^


Jadi bagaimana? ^__^ sudah jelas? Tidak salah jika bertanya dan tertanya-tanya,  kita sama2 manfaat ilmu yang kita sendiri pun tidak tahu mahupun orang lain.. Insya Allah, semua ilmu yang ada kita ada di sini, akan jadi satu perkara yang baik bagi semua niqabis. Insya Allah ada kemudahan dariNya..katakanlah.."cuku
plah Allah bagiku, sebaik-baik penolong dan sebaik-baik sandaran bagiku.."..wallahua'lam... Assif jiddan jika tidak cukup info atau sebagainya.. Yang baik datangnya daripada Rabbul Izzati.. Yang buruk itu kelemahan ana sendiri.. :) Ma'as Salamah..

28 comments:

~ NJ ~ said...

assalamualaikum.. maaf akak. saya tak berapa faham dengan penerangan tu..

syafieka said...

waalaikumussalam NJ. mudah sahaja utk difahami. kesimpulannya, selak sedikit kain niqab anda, kemudian perlahan2 suapkan makanan ke dalam mulut.. jika pakai sudu garfu juga macam tu. selak sedikit, kemudian makan seperti biasa. ^_^ bawak niqab lebih, supaya senang nak tukar niqab kalau2 niqab tu kotor terkena makanan.

Anonymous said...

Assalamualaikum..
saya sgt tertarik dengan blog awak..
boleh ke kalau kita berkawan ?
saya nak sangat berubah.. berubah macam awak.. tp saya tak kuat..
saya perlukan seorang sahabat yang boleh tolong saya :)
harap nya saudari sudi..
ini email saya .. scharahim@yahoo.com ..
sy harap awak sudi bkawan dgn sy ..

syafieka said...

waalaikumussalam :) tafaddhol ya ukhty :) salam ukhwah.. ^_^ jom la kawan..

Siti hidayah said...

assalamualaikum..
ada x syarat untuk berpurdah ni?
contoh.. mesti menghafaz al-quran dulu ke..atau berpurdah ni untuk perempuan yg muslimah je.?
saya teringin nak berpurdah kerana bagi saya,dengan cara ini sya dpt mngubahkan diri saya,drpd melakukan dosa kerana saya malu untk melakukan dosa jika saya berpurdah.
lagipon,saya xde kwn untk bantu saya berpurdah,dan saya xtau mcm mana nak berpurdah.
thanks ,blog akak ni best sangat~ :)

Ana Hana said...

Assalamualaikum..salam ukhuwah..ana baru je singgah blog ni..ana ada 1 persoalan..ada sorang kawan ana ni cakap,pakai niqab yg mcm enti pakai dalam gambar,yg tutup dahi tu haram sebab dahi kita ada kalimah Allah n pakai niqab macam tu ikut pemakaian golongan taliban..ana pun x tau nak bagi respons apa sbb ni la first time ana dengar pasal ni..ana pun x pernah dgr dalil yg sebut pasal pakai niqab tutup dahi haram kecuali ms solat..mmg xboleh tutup dahi kan..mungkin enti ada ilmu yang boleh dishare..syukron

galoh kirana said...

Assalammualaikum wbt? salam ukhwah fillah :) ana teringin sangat nak berpurdah tapi bdg ana seolah2 menjdi penghalang.apa yg ptt ana lakukan.mohon pendpt saudari.

Husna Humairah said...

saya kongsikan pendapat saya juga --> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/2013/02/tips-berpurdah-berniqab.html

Cik Amalina said...

biasanya sy mkn tarik niqab ke bwh.. salah tak?

Noraim Ismail said...

Assalamualaikum akak.
boleh tak akak ajar sy cara pemakaian purdah yg betul? sy baru beajar nak pakai purdah tp xtahu cara yg betul

klau akak sudi blh emailkn dkt sy noraimismail@yahoo.com

terima kasih kak :)

syafieka said...

waalaikumussalam semua. utk jawapan kpd saudari amalina, tak salah jika enti makan dgn cara menarik niqab ke bawah sbb tak haram pun sebenarnya jika tak berniqab. Islam adalah agama yg mudah, jika itu adalah selesa buat enti, tak menjadi masalah. Untuk saudari Noraim, niqab ada bermacam2 jenis. yg selalu kita tgok yg niqab menutup bawah hidung dan muka, yg satu lagi menutup dahi, dan bawah hidung, bahasa mudahnya, cuma menampakkan mata. kalau ana, ana lebih suka yg menutup dahi tu, sebab ikat je ke belakang, mudah. kalau enti berminat yg menutup separuh saje tu pun tak ade masalah :) syukran dtg melawat ya :D

Anonymous said...

Assalamualikum akak..sy tertarik dgn blog akak ini..sedikit sebanyak dpt memberi kan sy ilmu tentang berniqab..

hye said...

assalamualaikum akak..sy teringin memakai niqab,bolehkah akk ajar sy memakainya..klau akak sudi blh emailkn kpd sy hizatisahimi@ymail.com..tmekseh ..:)

fiR@sh@ said...

Assalamualaikum,saya ada banyak persoalan tentang niqab.Boleh akak emaikan pada saya tentang cara berpurdah? afiqah_farhana2008@yahoo.com.

ada banyak lagi yang saya nak tanya.Syukran

Anonymous said...

Asslam,slam ukhwah, akak syukran sbab bagi cara mkan kalau pkai niqab..ana x pakai niqab tpi tertrik nak pkai..sbab ana x yakin takut niat ana slah..and lgsatu, ana ni masih blaja lagi jadi terhalang nak pakai niqab..
Jadi mcam mana nak betulkan niat drpd riak ktka pkai niqab? Mohon bri nasihat...syukran jazilan...

Anonymous said...

Tp betul gak.sye ad upload gamba sye pkai purdah.then sye akn mlu na wat bnde plek2 coz sgn n tkowt mnjtuhkan imej naqobi yg len

Anonymous said...

Assalamualaikum ya ukhti, terima kasih sbb bantu ana menaikkan semangat. ana ada purdah kat rumah tapi tak pakai2 pun. Tadi sebelum keluar pergi makan anak ada pakai purdah ana tapi bila dah sampai je ana terpaksa bukak sbb ana taktau cemana nak makan pakai purdah. Pastu masa makan ana ada baca satu entri ni pasal halangan2 pakai purdah. Ana terus jatuh semangat. Pastu ana baca pulak entri ukhti baru ana rasa yakin. Sebulan lagi ana akan sambung belajar kat pondok, ana harap kita dapat contact sbb ana perlukan bantuan anda. Email ana boleh? :/ muziqque.toons@gmail.com . Terima kasih ya ukhti

Najiiha Ainis said...

Assalamualaikum kq, mintak izin save gambar cara wanita berniqab makan ye .. utk dimuat dalam blog saya .. syukran. :D

syakirah zalisya said...

assalammualaikum , sahabat sy ada memberitahu bahawa ada seorang Syekh iaitu Syekh Zainul Asri yg terkenal di Kedah , memberi kuliah dan Syekh itu tidak menggalakan niqob yg ikat dibalakang (tutup dahi ) .. kalau nak niqob yg tutup dahi kena yg macam tudung tu :)

wallahu a'lam

Anonymous said...

Assalmualaikum.alhamdulillah,tahniahkepada anti.intresting!just kat sini ana nk psn to yg baru2 lagi try.jngn kekok tuk mencuba harungi segala cbran yg ada,hiraukan apa org nk kte.kerana yg "TERTUTUP ITU INDAH"itu yg ana pgng.walau dlm usia yg sngt muda tuk berniqab(12 tahun)jngn takut tuk mencuba.wallahu a'lam.(ukhti mardhiyyah)

amirah isa said...

ana suka dgn penerangan ukhti..

Anonymous said...

Assalamualaikum akak...jzkk atas perkongsian ilmu...teringin jugak nak pakai purdah,,,tp masih kurang bimbingan,,,kalau akak sudi share tntg purdah bolehlah email saya...sakinahzahid96@gmail.com...:)

Syazwani al azmi said...

Assalamualaikum. salam perkenalan. terjumpa blog ni :-)

scya william said...

assalamualaikum..saya perlukan seseorang utk membantu saya memakai purdah..dah byk hari ati saya ni mnyuruh sy utk b'purdah tp saya tkut ni cme prasaan sy.bntu sy..email ke scyawilliam@gmail.com.xpn whatsapp sy 0129656443

Nurul Nor Syahirah Mohd Safie said...

Assalamualaikum....sy pun teringin nak pakai niqab..tpi xyakin...kalau blh sy nk jd sahabat boleh......??nk bljr byk lg ilmu pasal niqab...:)
SyahirahSafie94@gmail.com...terima kasih yew.. :)

Anonymous said...

Assalamualaikum thank you for this blog. Its a great knowledge. Yes I do agree and support 'YANG TERTUTUP ITU INDAH'. I am proud of you to have strength and motivation to wear niqab. Conrats. But may I give 1 point of view sister, I saw you were having McD meal in some of your pictures.Please be aware that Mcdonald's is own by Jewish mega organizations that ample as a back bone to their mission if you know. And also its full with GMO if you plan to stay healthy. Sorry but I have to say the truth. Just my 2 cents. Thank you.

Newfashion said...

Assalamualaikum akak... saya tertarik dengan blog akak ini, sedikit sebanyak dapat memberi saya ilmu tentang berpurdah. jzkk atas perkongsian ilmu...teringin sangat saya nak pakai purdah,,,tp masih kurang bimbingan,,,kalau akak sudi share tentang purdah dan berkawan dengan saya bolehlah email saya.. Newfashionsale2u@gmail.com

Kyra Musa said...

Assalamualaikum. Sy sedang mengumpul info pasal wnita brniqab ni. Hati sy trdetik untk pkai. Tpi mcm2 sy pkir. Sy belum bkerja, sy takut skiranya sy x diambil krja sbb pkai niqab. Sy takut jugak niat sy jatuh kpd riak nanti contohnya klau sy upload gmbar pkai niqab dlm fb. Pemakaian sy skrang pun belom ckup smpurna, kadang2 ja pkai handsock, tudung ckup syarat melepasi dada, sy lebih suka pkai shawl labuh drpd bawal. Sy tiada tdg bawal bdg 60. Boleh ke sy pkai tdg bawal bdang 50&55 serta brniqab. Ni email sy noorsyakhirah@gmail.com. boleh tak akak guide sy.