BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 3 March 2015

Kekasihku Perfect 10 !!

Assalamualaikum..
      Wuuhuhuhu... lamanyaa  laa  hai  tak  bukak  blog ni.. dah  berhabuk  pun. Fuhhh2~~~~ *tiup3*
Biasalah.. sebagai  seorang  pelajat  sepenuh  masa.. *sobs3*,  memang  sibuk  sikit  dengan  exam  dan  sebagainya..  tapi  alhamdulillah,  hari  ni  ana  diberikan  kesempatan  untuk  berkongsi  tentang  tajuk  yang  terhangat  di  pasaran,  Kekasihku  Perfect  10.  Haa....  dah2.. mengkome-mengkome  jangan  nak  perasan  teringat  kekasih  masing-masing  eh!  Takde  istilah  kapel  islamik  bagai  eh.. NO  COUPLE  BEFORE  AKAD!  oke..  Soooo rasanya  semua  orang tahu  takde  manusia  yang  PERFECT  atas  muka  bumi  ni kan.. apatah  lagi  PERFECT 10.. Tapi,  ada  seorang  kekasih  ni,  kekasih  kita  semua,  kekasih  Allah,  kekasih  para  malaikat,  siapa  lagi  kalau  bukan  Rasulullah  SAW,  yang  memang  perfect  dari  segala  segi. Pendek  kata,  memang  tiada  tolok  tandingan  dengan  apapun  di  muka  bumi  ni  kan.. So  hari  ni  ana  nak  share  tentang  sifat  dan  budi  pekerti  Rasulullah  SAW  yang  pasti  akan  membuatkan  semuaaaaaaaaaaaa  jatuh  cinta!

      Rasulullah  SAW  mempunyai  ciri-ciri  keistimewaan  dengan  sifat-sifat  kesempurnaan  pada  perwatakan  jasad  di  samping  kesempurnaan  budi  pekerti  yang  tiada  bahasa  untuk  memperkatakannya.  Terdapat  banyak  hadis  mahupun  ayat-ayat  Al-Quran  yang  menceritakan  tentang  keindahan  pekerti  dan  kesempurnaan  baginda  SAW.

      Ummu  Ma'abad  al-Khuza'iyah  mengisahkan  mengenai  diri  Rasulullah SAW  kepada  suaminya,  setelah  baginda  berlalu  dari  situ  di  dalam  perjalanan  mulianya  (Hijrah)  katanya, : "Jelas  bercahaya,  putih  muka,  comel  perwatakan,  berbadan  besar  yang  tidak  mencacatkan,  kepala  kecil  yang  tidak  memenatkan,  keseluruhan  badan  cantik  dan  menarik,  anak  matanya  hitam,  bulu  matanya  panjang,  suaranya  besar  dan  kasar,    berleher  jinjang,  bermata  luas  bagaikan  bercelak,  berkening  panjang  dan  tebal,  berambut  hitam,  ketika  baginda  berdiam  kelihatan  hebat,  ketika  bercakap  tertonjol  kesegaran  dan  ceria,  dari  jauh  lagi  kelihatan  seorang  yang  cantik  dan  segak,  dari  dekat  pula  kelihatan  manis  dan  menarik,  sopan  pertuturannya,  berbudi  bahasa  dan  tidak  teragak-agak  percakapannya  dan  tidak  meleter.

      Percakapan  baginda  bagaikan  langkahan  ataupun  sulaman  yang  teratur  rapi,  tinggi  susuk  tubuh  Rasulullah  SAW  tidak  menjelekkan  mata  memandang  atau  pendek  menghairankan  perhatian,  bagaikan  dahan  di  antara  dua  dahan  yang  lain  yang  terindah  pandangan  di  antara  yang  tiga  dan  yang  terbaik  penilaian.  Baginda  mempunyai  taulan  pengikut  yang  memberi  khidmat  kepadanya,  bila  baginda  bercakap  semua  mereka  diam  untuk  mendengar  katanya.  Bila  memerintah  semua  mereka  bersegera  melaksanakan  suruhannya,  penuh  kesanggupan  dan  penyertaan  tanpa  bermasam  muka  atau  mencanggahinya.

      Kata  Ali  bin  Abi  Talib  menyifatkan  diri  Rasulullah  SAW, "Baginda  bukanlah   jenis  yang  panjang  renjong  atau  pendek  bantut,  ketinggian  badan  bainda  adalah  sedang,  berambut  ikal  mayang,  tidak  kerinting  atau  lurus,  mukanya  tidak  tembam  atau  bergelambir  (lendur).  Kelihatan  mukanya  bulat,  putih  kemerahan,  bermata  hitam  gelap,  berbulu  mata  tebal  dan  panjang,  bertulang  sendi  dan  bahu  yang  gagah,  berbulu  dada  nipis,  keseluruhan  badan  tidak  berbulu,  jari  tangan  dan  kaki  yang  gagah,  semasa  berjalan  baginda  kelihatan  kemas  dan  lincah,  apabila  berpaling  baginda  berpaling  seluruh  badan,  terdapat  di   antara  bahu  baginda  tanda  alamat  penutup  sekalian  nabi (khatam  al  nubuwah),  dan  baginda  adalah  manusia  yang  paling  pemurah, berani  orangnya,  paling  benar  apabila  bercakap,  setepat  lelaki  menunai  janji, sehalus  insan  berbudi  bahasa,  semulia  pemurah  dalam  pergaulan,  sesiapa  melihat  baginda  secara  mendadak  terasa  gerun,  sesiapa  bergaul  dengan  baginda  terasa  kasih,  kata  beliau,:  "Belum  pernah  kulihat  sebelum  dan  selepasnya  orang  menyerupai  baginda, :  Kerangka  kepala  yang  besar,  dengan  tulang-tulang  sendi  yang  gagah,  jaluran  bulu  dada  yang  panjang,  apabila  berjalan  menghayun  langkah  gagah  dan  cergas,  bagaikan  turun  dari  guar  yang  menjunam."

      Kata  Jabir  bin  Sumrah :  "Baginda  berbibir  tebal,  rongga  mata  yang  luas,  tumit  yang  kurus".

      Kata  Abu  al-Tufail, "Baginda  orang  yang  putih  mukanya,  manis,  berbadan  sedang."

      Kata  Anas  bin  Malik, "Tapak  tangan  baginda  lebar,  badan  kelihatan  putih  kemerahan,  bukannya  putih  cerah  atau  kelabu  coklat,  semasa  baginda  wafat  rambut  daan  janggut  baginda  tidak  beruban  kecuali  dua  puluh  helai  sahaja.  Katanya  lagi :  Beberapa  helai  uban  di  rambut  pelipis  baginda."  Dan  di  dalam  riwayat  yang  lain  menyebut : Dua  puluh  helai  rambut  putih  itu  di  kepala  baginda.

      Kata  Abu  Juhaifah, :Kulihat  rambut  putih  di  bawah  bibir  baginda,  iaitu  pada  janggut  sepat."

      Kata  Abdulullah  bin  Bisr, "Pada  janggut  sepat  bagin da  terdapat  beberapa  helai  berwarna  putih".

      Kata  Abu  Hurairah :  "Tidak  pernah  kulihat  sesuatu  pon  lebih  comel  dari  Rasulullah SAW,  bagaikan  matahari  di  muka  baginda  dan  belum  pernah  kudapat  seorang  pun  yang  lebih  pantas  perjalanannya  dari  perjalanan  Rasulullah  SAW,  langkahan  Rasulullah  SAW  bagaikan  menggulung  bumi,  kami  selalu  penat  mengekori  Rasulullah  SAW  sedang  baginda  tidak  merasa  apa-apapun."
Kata Ka'ab  bin  Malik,  "Ketika  baginda  terasa  gembira,   kelihatan  bercahaya  mukanya,  bagaikan  bulan  purnama."

      Di  suatu  ketika semasa   baginda  bersama  Aisyah,  Baginda  berpeluh,  maka  beliau  mengesat  muka  baginda,  membawa  beliau  mengingati  ketepatan  syair  Abu  Kabir  Al  Hazali :

"Apabila  kau  melihat  perawakan  mukanya,
Sinar  bagaikan  cahaya  melintasi  awan  di  ufuk"

Abu  Bakar  apabila  melihat  Rasulullah  berkata 

"Rasul  Al  Amin  memohon  kebaikan,
Bagaikan  bulan  membelah  kegelapan"

      Kata  Abu  Juhaifah,  "Pernah  ku  mengambil  tangan  Rasulullah  SAW  dan  kuletakkan  ke  mukaku,  ku  dapati  tangan  baginda  adalah  sejuk  dan  lebih  wangi  dari  bau  kasturi."

      Kata  Anas,  "Tidak  pernah  ku  menyentuh  sutera  atau  baldu  selembut  tapak  tangan  baginda  SAW  dan  tidak  pernah  kumenghidu  kesan  atau  bau  yang tidak  elok  dari  Baginda."

      Rasulullah  SAW  sentiasa  bersenang  hati,  lembut  pergaulan,  tiada  keras atau  bengis,  tiada  gawat  tiada  cela,  tiada  umpat  dan  tiada  puji  melulu,  melupai  sesuatu  yang  tidak  diingini  dan  tiada  perasaan  putus  asa.  baginda  menjauhkan  diri  daripada  3  sifat  tercela  iaitu  riya',  berlebih-lebihan,  dan  menghindari  sesuatu  yang  tidak  ada  kena  mengena  dengan  baginda.  Baginda  mengajar  umatnya  agar  menjauhi  tiga  sifat  berikut, :  tidak  memaki  seseorang,  tidak  memburuk-burukkannya  dan  tidak  mencari  keaibannya.

      Baginda  tidak  berkata-kata  kecuali  pada  sesuatu  yang  diharapkan  pahala.  Apabila  baginda  bercakap  semua  sahabatnya  menundukkan  kepala  bagaikan  di  atas  mereka  ada  burung  yang  hinggap.  Apabila  baginda  berhenti  barulah  mereka  bercakap.

      Baginda  sentiasa  bersabar  dengan  percakapan  kesat  oleh  seorang  yang  asing  dan  baginda  sering  berpesan  "Sekiranya  kamu  melihat  seorang  yang  memerlukan  hajat  atau  menuntut  hajatnya,  ayuh  berkanlah."

Pada  keseluruhannya,  Rasulullah  SAW  terhias  dengan  sifat-sifat  yang  sempurna  dan  tiada  tara  bandingannya. Allah  SWT  telah  mendidik  baginda  dengan  sebaik-baik  didikan  sebagaimana  terkandung  dalam  firmanNya :
"Dan  sesungguhnya  kamu  benar-benar  berbudi  pekerti  yang  agung"
(Al-Qalam, 4

Akhlak-akhlak  inilah  yang  dikatakan  sempurna,  dan  baginda  adalah  kekasih  kita  semua!  Kekasihku  Perfect  10!

sumber : Al-Raheeq  Al-Makhtum,  Sirah  Rasulullah  SAW

 

0 comments: